R.I.P DOLORES O’RIORDAN

16 jan, 2018 aku bangun tidur dan terus bukak facebook. Perkara pertama yang membuat aku segar ialah bila melihat berita tentang tentang penyanyi The Cranberries, Dolores O’Riordan. Seolah2 bermimpi saja bila mendapat perkhabaran itu.
The Cranberries & Dolores bukan nama asing bagi aku, sejak 1993. Zombie…lagu yang menaikkan nama mereka. Aku mendengar sambil memahami segala lirik lagu tersebut bila terdapat khabar angin mengatakan bahawa lagu tersebut merupakan lagu pemujaan syaitan. hahaha… semata2 kerana ZOMBIE. Cetek benar pemikiran mereka.
Abang aku mungkin berminat juga dengan lagu tersebut sehinggakan dia beli kaset kumpulan tersebut. Malangnya dia tersalah beli kaset. Dia beli kaset album terdahulu The Cranberries, ‘everybody can do it, so why can’t we?’. Lalu terabailah kaset tersebut… & abang aku beli kaset yang betul, ‘no need to argue’.
Dari kaset no need to argue, aku mula tertarik dengan lagu2 mereka yang lain. Kemudian aku beralih ke kaset pertama mereka. Dan aku jatuh cinta kepada hampir semua lagu mereka dari kedua2 album tersebut. Lirik2 aku hafal dan masih ingat sampai sekarang. Akhirnya kaset2 tersebut jadi milik aku.
Kemudian aku beli kaset ‘bury the hatchet’ yang terkenal dengan lagu ‘promises’ & ‘animal instinct’. Sebenarnya lagu2 lain pun best juga. Tapi yang paling menyentuh perasaan aku adalah lagu mengenai penderaan seksual kanak2… ‘fee fi fo’. Dari situ aku perasan lagu2nya lebih kepada tentang humanity.
Kaset seterusnya aku beli adalah ‘stars’. Kompilasi lagu2 terbaik the cranberries.  Walaupun ada lagu yang pernah ada dalam koleksi sebelum ni, aku x pernah menyesal membeli kaset tersebut.
Album terakhir aku beli adalah ‘roses’. Pun best jugak. CD. Jadi aku jarang nak dengar.
Walaupun ada orang mengatakan kematian dia disebabkan oleh overdose dadah… aku xkan nafikan. Mungkin dia ada ambil dadah. Tapi dia antara artis yang x pernah menimbulkan kontroversi. Jadi, sekiranya dia overdose dadah, aku beranggapan kerana dia mengalami sakit belakang yang amat sangat. Kerana tahun 2017 the cranberries banyak membatalkan tour mereka kerana Dolores sakit belakang.

Advertisements

Mimpi orang lain

Berberapa minggu yang lepas, aku mimpikan seseorang. Wajahnya mungkin biasa2 saja. Xda yang menarik perhatian aku. Cuma yang menarik ialah sifat dia yang x perlu bergantung kepada sesiapa. Boleh berdikari. Sehinggakan aku tertarik dan bertanya siapa namanya. Dia bagitau aku namanya. Mungkin aku akan dapat cari di luar alam mimpi ni.
Malam tadi aku bermimpi tentang seseorang lagi. Orang yang dihormati ramai. Entah siapa… tapi orang lain sangat menghormati dia. Tapi disebalik itu, dia seolah2 menyimpan 1 kesedihan. Dia datang kepada aku. Lalu mencium aku.

Bencinta

Benarkan ku ‘tuk berbicara…
Bicara terus ke hati mu.. Hati mu..
Hati yang penuh rasa ragu
Jangan terus pergi
Tanpa mendengar ku
Mungkin mudah
Untuk kau terus berlalu
Nanti dulu
Berikanlah waktu
Untuk aku, untuk kamu

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Lidah kelu sedangkan aku
Mahu kau tahu
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Ke tepi lihat ku berlalu
Pasti itu yang terbaik untuk ku
Tiada lagi mahu ku tahu
Tentang hidup kamu
Tentang mati kamu
Aku tahu
Engkau tahu apa yang mata ku tahu
Apa yang kau tunggu
Mahu aku buka pintu?

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Sedang aku mahu kau tahu
Dengar kata ku
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Sakitnya aku
Membenci kamu
Sakit lagi mencintai mu
Dan aku pergi
Tapi kembali
Benci aku mencintai diri mu
Ku benci… Kamu
Ku cinta… Kamu

Rasanya lagu ni memang sangat tepat dengan situasi aku. Aku benci dia. Aku cinta dia. Apapun perasaan aku terhadap dia,aku yang sakit.
Sehinggakan pernah sampai ke satu tahap, aku tak mahu peduli tentang hidup atau mati dia. Aku pergi dari hidup dia. Tapi kemudian kembali?
Kenapa? Bagaimana? Entah la. Aku xtau. Aku kah yang kembali dalam hidupnya? Atau dia yang kembali dalam hidup aku?
Apa pun yang terjadi nanti… aku percaya life aku tahun ni lebih complicated dan menarik.

Introduction

Image

blog ni adalah untuk aku menyimpan segala kenangan terkumpul bersama dengan orang yang disayangi, orang yang pernah disayangi orang menyayangi, dan orang yang pernah menyayangi. dan sesiapa sahaja yang pernah hadir dalam hidup ini. tanpa diorang ketahui…ini adalah apa yang aku rasai, tanpa mengetahui apakah yang sebenarnya diorang rasa.